Het Open City Lab is een laboratorium waar wetenschappers aan het werk zijn en dat toegankelijk is voor bezoekers. Hier kunt je wetenschappers ontmoeten. Maak een praatje, verbaas je over de schoonheid van ons menselijk brein, of observeer hoe ze aan het werk zijn. Door echte wetenschap in het science center te brengen, worden bezoekers er onderdeel van in plaats van erover te leren. Deze link met echte wetenschap is een essentieel onderdeel van de experience. Iedereen kan een wetenschapper worden.
On view
Eigenaardige
vragen
We The Curious, Bristol (VK)
Project What If is geïnspireerd op 10.000 vragen van kinderen die zijn verzameld uit elke hoek van Bristol. Daarmee is het het eerste grote science center volledig gebaseerd op de nieuwsgierigheid van de inwoners van een stad. Je komt er allerlei vragen tegen. Waarom word ik blij van een regenbogen? Hoe kun je de tijd langzamer laten gaan? De vragen hebben geleid tot constellaties van exhibits die misschien een stukje van die vraag beantwoorden. De nieuwsgierigheid van bezoekers wordt echt op een voetstuk wordt geplaatst.



‘We needed to value people’s questions as much as our own expertise.’
Anna Starkey
Former Director – We The Curious
In het hart van de experience is het theater van de nieuwsgierigheid waar voortdurend workshops en presentaties plaatsvinden. Hier kunnen bezoekers, wetenschappers en andere geïnteresseerden samenkomen om het nieuwste onderzoek of experiment te bespreken. Alle wetenschap begint met nieuwsgierigheid, dus het is niet meer dan terecht dat Project What If het letterlijk centraal stelt in de ruimte.



We hebben 68 exhibits en 25 kunstwerken met elkaar verbonden in opstellingen – die we constellaties noemen – rond verschillende thema’s: het Universum, Regenbogen, Zand, Tijd, Onzichtbaarheid, Ziekte, en de Ziel. De vragen van de inwoners van Bristol vormen de basis van de constellaties en zijn erboven te lezen. De vragen roepen meteen nieuwe vragen bij je op. Je kunt zelf op zoek gaan naar antwoorden en ermee experimenteren met al je zintuigen. De kunstwerken verbeelden de vragen op hun eigen manier. Zo worden zowel hart als hoofd aangesproken.


‘Het is een open uitnodiging om je samen met wetenschappers over de grote vragen te verwonderen.’
Michel de Vaan
Designer – KDJ
Het ruimtelijk ontwerp is theatraal maar bescheiden, de inhoud is leidend. Alle gebruikte materialen zijn herbruikbaar of gerecycled. Hiermee is de voetafdruk van de tentoonstelling zoveel mogelijk beperkt en duurzaamheid is daarmee ook onderdeel van het verhaal geworden. We hebben gewaxt staal gebruikt voor de frames, gerecyclede autobanden voor de vloerbedekking en multicarbonaatplaten en HDF-panelen met ecolabel.

SBID International Design Awards 2020
Finalist