Omdat Micropia gesitueerd is in een dierentuin, wilden we echte, levende microben tonen. Die je kunt zien bewegen en zien veranderen. Met microbiologen die voor ze zorgen en alles aan je uit kunnen leggen. Dit bleek een enorme uitdaging maar dit is wel precies het aspect dat Micropia uniek en tijdloos maakt. Met electronenmicroscopen die je zelf kan bedienen, spectaculaire animaties en interactieve exhibits hebben we het onzichtbare zichtbaar gemaakt.
On view
het onzichtbare
zichtbaar
Artis, Amsterdam (NL)
Ze zijn overal. Elk mens heeft twee kilo bacteriën bij zich, Jij ook. Op en in je lijf. En dat is maar goed ook, want zonder bacteriën red je het niet. Ze zijn voor ons, maar ook voor de rest van het leven op aarde essentieel. In Micropia stap je een nieuwe wereld binnen. Een onzichtbare wereld die in en om jou aanwezig is. Die je nodig hebt om je eten te verteren maar die je ook ziek kan maken. Met intrigerende bewoners als het pantoffeldiertje, extremofielen, parassolmieren, het waterbeertje, en tal van virussen.
“De body scan bedien je met je lichaam; jouw lijf en je eigen microben worden het onderwerp.”
Michel de Vaan
Hoofdontwerper – KDJ

Het enige licht in Micropia zit in de tentoongestelde objecten. Het is een laboratorium maar dan in omgekeerde sfeer: niet wit en steriel maar donker en mysterieus. Alle aandacht gaat vanzelf naar de microben. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoeveel bacteriën je uitwisselt bij een tongzoen. Kun je op een levensgroot scherm zien hoeveel bacteriën je bij je draagt. En zie je op een verzameling kweekjes van alledaagse voorwerpen – zoals een tandenborstel en een mobiele telefoon – hoeveel bacteriën daar wel niet op zitten.

“De soundscape is een onmisbaar verbindend element in het ruimtelijke verhaal.”
Mark de Jong
KDJ




Micropia is ontstaan door samenwerking tussen vele partijen. Gebouw, het ruimtelijk ontwerp en alle media zijn volledig geïntegreerd ontwikkeld. Om dit project te laten slagen moest ook op microbiologisch vlak veel worden uitgevonden. Er was een groot risico of dit zou lukken. Goed opdrachtgeverschap bleek hier maar weer eens essentieel. Het vertrouwen krijgen, samen op een avontuur zijn om iets nieuws te maken, heeft zich uiteindelijk uitbetaald in een heel bijzonder project.

“Ik had nooit bedacht dat ik microben zó interessant zou vinden.”
Anne
Student geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam

The Best in Heritage 2017
Project of Influence
DASA Award 2016
Most Innovative European Museum – winner
European Museum of the Year Award 2016
Kenneth Hudson Award – winner
German Design Award 2015
Special Mention
Museums+Heritage Awards 2015
International – Highly Commended
SBID International Design Award 2015
Finalist
FX International Awards 2015
Interior Design – Shortlisted
Best of Year Award 2015
Interior Design – Honoree