De te bespelen museumruimte bestaat uit een verzameling grote en kleinere zalen en bijbehorende gangen. Om hier op een samenhangende wijze het verhaal van geisha in te passen hebben wij de ruimtes thematische ingedeeld. De eerste twee museumzalen gaan respectievelijk over het icoon geisha en de praktijk van geisha. Getoond wordt hoe wij geisha doorgaans te zien krijgen.
Achter
de Mythe
Museum Volkenkunde, Leiden (NL)
In deze tentoonstelling maken bezoekers kennis met het meest controversiële fenomeen en stijlicoon van de Japanse elitecultuur: Geisha. Voor deze tentoonstelling zochten wij een balans tussen de wereldwijd geroemde historische Japan-collectie van het museum, en de prachtige collectie kimono’s en gebruiksvoorwerpen die in bruikleen zijn gegeven door een geishahuis in Kyoto. Door te spelen met wisselende perspectieven en verbindende verhaallagen worden misverstanden en vooroordelen rond geisha opgehelderd. De normaal zo verborgen wereld van geisha wordt door de gedoseerde wijze van presenteren, stukje bij beetje toegankelijk gemaakt.


Door een haag van kersenbloesems komt de bezoeker in het tweede gedeelte van de tentoonstelling waar alles draait om de ‘making-of’ van geisha. Dit is de wereld die nooit iemand te zien krijgt. Hier gaat het over eindeloze training en toewijding van jonge meisjes die het vak in willen. Een plek vol verleiding, mystiek en symboliek, kimono’s en bovenal het streven naar absolute perfectie.
