Kossmanndejong
|
UW BROWSER IS VEROUDERD.

Update uw browser voor de beste gebruikerservaring, of contacteer ons voor een ouderwets analoog gesprek via +31 20 420 8890 of
info@kossmanndejong.nl

Wij adviseren de laatste versie van Google Chrome:

YOUR BROWSER IS OUTDATED

Update your browser to get the best experience, or contact us for an old-fashioned analog conversation via +31 20 420 8890 or info@kossmanndejong.nl

We recommend using the latest version of Google Chrome:

WELCOME TO THE BACKSTAGE
Play

Projection test for the Names memorial, the room is still empty now. Our Colonial Heritage

24.05.2022 at 15:17 by Wendy Snoek

Growing steel structures. Growth, what is that?

05.04.2022 at 14:00 by Lucandrea Baraldi

Play

The ideal spot for the Herron. The Voice of Urban Nature

21.03.2022 at 10:33 by Herman Kossmann

Slowly towards the opening on the 8th of February! Our Land

01.02.2022 at 17:34 by Remco Swart

Together with photographer Sander van den Bosch, we are measuring and photographing all floors of the palace. Visitors will soon be walking on 'invisible' carpets, in order to experience the original atmosphere of the rooms as fully as possible. Paleis Het Loo

26.01.2022 at 12:54 by Robin Schijfs

After all those days at home behind a screen, it is very nice to finally do some hands-on experimenting with projections and different layers of transparent fabrics... Nature

07.12.2021 at 17:33 by Pauline Fer

Work in progress for Museum Sophiahof. In progress…

02.12.2021 at 17:28 by Remco Swart

Play

Work in progress for a children's tour Work in Progress

25.11.2021 at 09:35 by Annika Jacobs

Play

Barefoot in an exhibition? Together with the Stapferhaus, we are looking at what this means for the perception of the visitors... Nature

24.11.2021 at 18:23 by Robin Schijfs

With a few kickoff days (and nights) in the mountains of Switzerland, we have firmly started the draft design for the new Nature exhibition at the Stapferhaus! Nature

30.09.2021 at 11:09 by Robin Schijfs

Play

Cleaning out tree routs before they will be lifted to the ceiling Groote Museum

25.09.2021 at 12:29 by Michel de Vaan

Milling earth elevation minus water from a special foam. Here we show how little drinking water there actually is on earth. Groote Museum

30.06.2021 at 12:04 by Michel de Vaan

Play

Super exiting moment discovering the panels of the « 4 visions on the Anthropocene » box we made for the Vienna Biennal 2021! Work in Progress

12.05.2021 at 12:00 by Lea Chenot

Play

A big empty space, right before installing all exhibits at WeTheCurious! Project What If

01.02.2021 at 12:19 by Ina Meininghaus

Play

Safety vs. functionality: looking for the best headphones to use in a factory Expedition HVC

07.01.2021 at 17:39 by Roel Bolhuis

Play

The new temporary exhibition in House of European History is 'under construction' Fake (f)or Real

07.01.2021 at 17:32 by Tsur Reshef

Play

The last steps before the Coronel Pavilion at the Portuguese-Israeli Cemetery Beth Haim is opened! Coronel pavilion

29.11.2020 at 14:30 by Remco Swart

Play

All in good hands with Fiction Factory Museum of the Mind

07.11.2020 at 17:32 by Femke Bijlsma

On view

BROUGHT
TO LIFE

Coronel pavilion

Beth Haim cemetery, Oudekerk aan de Amstel (NL)

At a 30 minutes beautiful bike ride away from Amsterdam, in the centre of Ouderkerk aan de Amstel, is Beth Haim, one of the oldest Sephardic cemeteries in the world. Here lie the graves of more than 28.000 members of the Portuguese Jewish community of Amsterdam. While the oldest graves date from the 17th century, new ones are still added today. In this way, Beth Haim – Hebrew for ‘House of Life’ – spans more than four centuries of Jewish history on four hectares of ground.

Location
Oudekerk aan de Amstel (NL)
Client
Stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlietische Gemeente
Year
2020
Surface
40 m2
Status
Permanent
Role
Concept, research, spatial design, graphic design
Team
Herman Kossmann (lead), Jan Loerakker, Lea Olsson, Martijn Sas, Alejandra Calderon, Remco Swart, Sietske Sips
Contractor
Aalberts Bouw
Landscape design
Donkergroen
Content development
Tirsah Levie Bernfeld, David Cohen Paraira
AV hardware
Flink
Film
Tungsten Projects, direction Martin Grootenboer
App
Studio YiPP
3D scans
4Visualization, Valentin van Hecke

Glaze development
Albarello

Brass, fencing
Smederij Cuiper

Marble
Gouda Natuursteen
Furniture
Teun van der Heide
Accessible to the public 

Kossmanndejong, together with Loerakker Olsson Architects, has made most of the plans to make this special cemetery more accessible to the public. Paths have been mowed through the downy landscape and new benches have been placed at beautiful resting spots. Stairs and bridges make the formerly cut-off parts of the historic cemetery more accessible. A free to download app developed by YiPP brings to life the stories about the most crucial tombs.

Gesamtkunstwerk 

A visitor’s pavilion ties all the ends of the story together. For this pavilion, exterior, interior, architecture, and exhibition design are intertwined. The pavilion relates in colour and material to the historical environment but gives it a contemporary interpretation through the rounded corners and the broken masonry. The circular shape also symbolises the continuity of life and death. A large relief map, milled from marble, has been included in the outer façade. Spaces have been spared from the outer structure to rest, ritually wash hands or to take a kippah.

Behind the Cap Stone

The visitor enters a light, almost magical world of white glazed stone. The elongated screen with the specially made introduction film looks like a narrating window on the cemetery behind it. On the opposite side, you see three explanatory 3D models. One, for example, shows how many graves have sunk into the ground over the years. In another display case, a 1:1 detail of one of the hundred 3D scanned tombstones, milled in Carrara marble, can be seen.

The transience of life

The starting point of the design was to allow the transience associated with this historic cemetery to be reflected in all the materials used: the broken masonry in the facade, the soft natural stone elements, the weathered brass of the entrance doors, the roof construction of untreated solid oak and the benches of the same wood. All the elements join in harmony to honor the beauty and decay that come with life. The interior pays tribute to the name ‘House of Life’ with its light space and large skylight. An ever-changing, sparkling world that – with its craquelé, ivory-glazed tiles – plays with the light.