In plaats van een wachtrij krijgen gasten een warme Emirati ontvangst in de Oasis. Hier kunnen ze ontspannen op de kussens in de schaduw en het landschap ontdekken. De Falaj, een traditioneel irrigatiesysteem, kreeg een moderne interpretatie voor de ingang van het paviljoen. Hier ontdekken bezoekers meteen hoe de VAE zowel traditie als innovatie omarmt. De Falaj is een ontmoetingsplek, waar bezoekers elkaar van tegenovergestelde richting tegenkomen. Deze gedeelde ervaring is het eerste begin van een collectiviteitsgevoel dat gedurende de hele ervaring wordt voortgezet.
dromers
die doen
Expo 2020 Dubai (VAE)
Voor deze unieke opdracht hebben Kossmanndejong en Tellart de krachten gebundeld. Het VAE gastpaviljoen is het belangrijkste paviljoen op de Expo en ligt in het hart van het Expoterrein. De uitdaging was om het eigen verhaal van de VAE om te zetten in een immersieve ruimtelijke ervaring. En dat voor een breed internationaal publiek. Mensen krijgen iets te zien van het verleden, het heden en de toekomst van het land, maar het gaat er hier vooral over de waarden die aan de Emirati cultuur ten grondslag liggen. Want het land mag dan een korte bestaansgeschiedenis hebben, haar cultuur is al eeuwenoud.
De Desert of Dreams vertelt het ongelofelijke verhaal van de VAE’s transformatie van een nomadisch bestaan tot nu in slechts vijftig jaar tijd. De meanderende tocht langs zandduinen transformeert geleidelijk in een stad van glas en licht. Sterke visuele metaforen worden ingezet om taalbarrières te overstijgen. Muziek, licht, interactives, archiefbeeld en zelfs geur maken het tot een immersieve beleving. Op verschillende plekken kunnen bezoekers interacteren met hun omgeving of met de hosts. En als ze samenwerken wordt het pas echt leuk.

De reis vervolgt in een omniversum theater. In een luchtige, creatieve tekenfilm volg je drie generaties vrouwen langs de ontwikkeling van woestijnleven naar supermoderne maatschappij. Door de ruimtelijke audio en een tweede speciaal ontwikkeld parfum komt het echt binnen. De vloer van het filmtheater beweegt langzaam omhoog en wanneer de bezoeker aan het eind van de voorstelling naar buiten stapt, staat hij middenin de majestueuze ruimte onder de Calatrava-vleugels. Hier staan de “Dromers diedoen” van vandaag centraal. Op schermen in de vorm van woestijnrozen ontmoet je bijzondere mensen uit de VAE en hun sociale en technologische innovaties.
Het gebouw door architect Calatrava lijkt op een reusachtige valk. De ruimtelijke en architectonische kwaliteiten vormen een belangrijk uitgangspunt voor de scenografie. Het beste werd bewaard voor het laatst. Eerst dalen bezoekers af naar het donkere souterrain van het gebouw dat is omgetoverd tot uitgestrekt woestijnlandschap. In hun tocht door het paviljoen worden bezoekers letterlijk en figuurlijk opgetild en op tijdreis meegenomen vanuit een donkere woestijnwereld naar een sprankelend lichte zee van ruimte. Architectuur en scenografie werken zo samen om bezoekers het gastland te laten ontdekken, en ze te verbinden met de waarden en de mensen van de VAE.
Exhibitor Magazine Award
Best Exterior Design – Winnaar
Exhibitor Magazine Award
Best XL Pavilion – Eervolle vermelding