Het onderhuis is het startpunt van het bezoek. Vroeger kwam het personeel hier het paleis binnen. Nu staat de ruimte in het teken van de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een film brengt een maquette van het paleis en de tuinen tot leven en neemt je mee door de tijd, van de eerste steen tot de huidige renovaties. Ook kun je de sporen zien die de bewoners van Paleis Het Loo door de eeuwen heen hebben achtergelaten. Het zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen: van de belborden van het personeel, tot waterbuizen van de allereerste fonteinen. Een deel van deze objecten is tijdens de recente werkzaamheden door archeologen ontdekt.
On view
ONZICHTBAAR
ONTWERPEN
Paleis Het Loo, Apeldoorn (NL)
Paleis Het Loo, het grootste 17e-eeuws paleis van het Huis Oranje-Nassau en sinds 1984 een nationaal museum. Het museum is al een poos dicht vanwege een grootschalige renovatie en nieuwe uitbreiding. Het historische deel wordt op vrijdag 15 April weer geopend voor het publiek. Kossmanndejong is verantwoordelijk voor het tentoonstellingsontwerp, met compleet vernieuwde paleisroutes, audiotours en een presentatie over de Sporen uit het verleden. Kossmanndejong werkt samen met het museum aan een nieuwe invulling voor het paleis. De nieuwe ondergrondse uitbreiding is nog volop in ontwikkeling.




De kamers van het paleis zijn precies zo ingericht als vroeger. Om de bezoeker deze historische sfeer optimaal te laten ervaren, hebben we ervoor gekozen om zoveel mogelijk ‘museale’ elementen weg te laten. Mogelijke afleiding, zoals tekstbordjes, is verdwenen. Ook hebben we de bezoekersstromen onder de loep genomen. Paleis Het Loo is een van de meest bezochte musea van Nederland, maar ook een historisch pand vol kleine gangen en kamers. Door de routes en de lengte van de audioverhalen af te stemmen op de verwachte bezoekersaantallen, zorgen we voor een zo vloeiend mogelijk bezoek. Als we ons werk goed hebben gedaan, merk je niet dat we er geweest zijn.

Om de authentieke paleiservaring nog verder te vergroten, ontwikkelden we een onzichtbare loper die bijna niet te onderscheiden is van de originele vloer. We fotografeerden de vloeren en printten de patronen direct op de lopers. De routemarkeringen en luisterhaltes voor de audiotour staan ook op de loper. Zo beschermen we de historische vloeren van het museum, wordt de ruimte optisch vergroot en kan de bezoeker helemaal opgaan in de kamer.


‘Als je niet ziet dat we er geweest zijn, dan hebben we ons werk goed gedaan.’
Robin Schijfs
Lead designer — KDJ
Er zijn twee routes door het paleis. Langs de oostroute wandel je door het paleis van de 17e eeuw, toen het net gebouwde paleis een van de grote machtscentra van Europa was. Tijdens de tour fluistert de beste vriend van Willem III de geheimen van de koning-stadhouder in je oor. De westroute laat zien hoe de latere generaties Oranjes in het paleis woonden. Je kunt hier uit twee verhalen kiezen: de grappige familieshow Thuis bij de Oranjes, of een audioverhaal waar Wilhelmina en haar directe familieleden centraal staan. De door scenarioschrijvers geschreven audioverhalen hebben allemaal een eigen karakter en vertellen een doorlopend verhaal, dat zich in elke kamer verder ontwikkelt.