Het paviljoen is een miniatuurwereld met een eigen kringloop – het is een biotoop. Een tijdelijk, circulair klimaatsysteem dat kan bestaan door een combinatie van unieke innovaties. Het paviljoen is een showcase, die op kleine schaal laat zien hoe de complexe thematiek van waterschaarste, de energietransitie en voedseltekort beantwoord kan worden. Want alleen samen kunnen innovaties voor water, energie en voedsel de Sustainable Development Goals van de VN behalen. Zo wordt het paviljoen een platform dat de wereld moet inspireren tot verandering.
Het Regent
Verhalen
Expo 2020 Dubai (VAE)
Hoe kunnen we het laten regenen in de woestijn? Hoe kun je de al aanwezige natuurlijke elementen benutten om in voedsel te voorzien? Dit zijn slechts twee van de vragen die dit paviljoen beantwoordt. Kossmanndejong ontwikkelde een multisensorische ervaring waar bezoekers de innovativiteit en ambities van Nederland aan den lijve kunnen ondervinden. Iedere dag oogst het gebouw 800 liter water uit de woestijnlucht. In het paviljoen regent het verhalen.

De bezoekerservaring bouwt voort op de fabrieksmetafoor van de architectuur van het paviljoen. Er is een controlekamer met monitoren en er zijn oranje karren en kruiwagens die fungeren als mobiele paraplubakken. Op de hellingbanen hoor je geluiden van staal en van Nederlandse innovaties, zoals de ‘swoosh’ van de wieken van een windmolen en binnen doen de nevelpufjes van de adiabatische koeling denken aan een stoommachine. De hosts dragen blauwe overalls alsof zij de arbeiders zijn die deze fabriek draaiend houden.

Het paviljoen zoekt contrasten op met de Expo omgeving en de woestijn: de verkoelende regen binnen versus de brandende zon buiten, een vruchtbare omgeving binnen, versus het droge stoffige zand van deze regio. Een bezoek aan de biotoop is een intense, zintuiglijke ervaring. Op hellingbanen worden bezoekers nieuwsgierig gemaakt met tot de verbeelding sprekende geluiden, die zowel iets zeggen over de fabriek die ze betreden als over Nederland. Het roestige staal vraagt erom aangeraakt te worden en terwijl je naar beneden loopt, wordt het geleidelijk steeds frisser totdat je helemaal beneden in het donkere, aangenaam koele binnenste van de machine belandt. In de centrale kegelvormige hoge silo ruik je de oesterzwammen en na het audiovisuele spektakel van de hoofdshow mogen bezoekers kiemplantjes proeven. Op weg naar buiten laat de geurinstallatie van Birthe Leemeijer je de Nederlandse polder ruiken.
Na een introductie op het centrale thema ‘uniting water, energy and food’ in de controlekamer, bouwt het narratief in de centrale silo verder op naar een hoogtepunt. Op witte paraplu’s wordt een wonderlijke reis geprojecteerd langs de slimme innovaties van het paviljoen. De climax van het verhaal is een wonderbaarlijke regenval die plotseling vanuit 18 meter hoogte naar beneden klettert. Door dit wow-moment snap je het verhaal niet alleen, je voelt het ook echt. De combinatie van theatraal licht en indringende muziek maakt het tot een inspirerende ervaring die optimistisch stemt over de toekomst.
Het paviljoen is een tijdelijk gebouw dat geen spoor achterlaat zodra het uit elkaar is gehaald. Alle bouwmaterialen zijn herbruikbaar, recyclebaar of afbreekbaar. De constructie bestaat geleasede stalen damwanden die na afloop opnieuw worden ingezet op bouwplaatsen in de VAE. De overalls van de hosts worden naderhand tot nieuwe kleding vermaakt. We zien het als onze rol en verantwoordelijkheid als communicatoren en designers om mensen te helpen zich een betere toekomst voor te kunnen stellen. Daarom vinden we het een eer om het verhaal van het Nederlandse paviljoen aan haar bezoekers te mogen vertellen.


Big 5 Impact Awards 2021
Sustainable Construction Project of the year, winnaar
Exhibitor Magazine Award 2022
Best Interpretation of Theme – Winnaar
Exhibitor Magazine Award 2022
Best Sustainable Design – Eervolle vermelding
Exhibitor Magazine Award 2022
Best Medium Pavilion – Eervolle vermelding