De tentoonstelling Growth, What is That? onderzoekt het fundamentele uitgangspunt van groei. Een ruimtelijke installatie van wapeningsstaal vormt een doolhof die bestaat uit losse constructies. Ieder deel gaat over een filosofische vraag over groei. Zo is er een stalen constructie die is volgehangen met vergrootglazen als verwijzing naar het belang van het in twijfel trekken van je eigen perspectief. Vanuit welke hoek kijk jij naar groei? Een andere installatie lijkt op het eerste gezicht een enorme gouden kat die met zijn poot zwaait. Als je dichterbij komt, blijkt het beeld uit honderden kleine zwaaiende kattenbeeldjes te bestaan. Hun pootjes bewegen verwoed om meer fortuin te verzamelen. Dit roept de vraag op: wanneer is groei voldoende? Naast elke installatie is een telefoonnummer te vinden. Als je dit nummer belt, vertellen bewoners van Malmö wat groei voor hen betekent.
On view
WAT IS
GROEI?
Malmö Museum, Malmö (SE)
Tegenwoordig draait alles om groei. Maar wat bedoelen we met groei? En is dat wel altijd echt groei? De markteconomie is een invloedrijke factor in ons leven geworden, die ook steeds meer bepaalt wat we onder groei verstaan. In een poging te ontsnappen aan haar nauwe definitie, wordt naarstig geprobeerd haar te nuanceren door allerlei verschillende labels op het begrip te plakken – groei wordt duurzaam, gelijkwaardig of sociaal. We proberen het probleem van kapitalistische groei op te lossen, maar daarvoor gebruiken we nog steeds dezelfde benadering die hier juist aan ten grondslag ligt. Het is tijd het over een andere boeg te gooien.



De antwoorden die we zoeken vinden we niet in politiek, religie, economie, ecologie of grote instellingen. Die antwoorden moeten we juist vinden in de ruimte ertussen. De installatie is een verbeelding van deze kansrijke tussenruimte met al haar mogelijke relaties en verbindingen tussen het systeem van het grid. Het lichtontwerp en de soundscape zijn afgestemd op de thema’s van de constructies en versterken de sfeer van verwondering en verbeelding. De tentoonstelling nodigt je uit om stil te staan bij alternatieve definities van groei die juist bijdragen aan ons welzijn en dat van al het andere leven.

De meeste materialen voor de tentoonstelling hebben we geleend van lokale bedrijven. Als de tentoonstelling is afgelopen, geven we de materialen weer terug aan hun oorspronkelijke eigenaar. Voor een stuk hout is Growth zo slechts één stop in de levenscyclus. Deze circulaire aanpak bracht ons ertoe om zowel in onze materiaalkeuze als in onze partners voor ongebruikelijke opties te kiezen. Het wapeningsstaal dat in de bouw wordt gebruikt als versterkingsmateriaal, staat hier symbool voor een systeem gebaseerd op het lineaire groeiparadigma. Door op deze manier met materiaal om te gaan kan deze installatie overal opnieuw ontstaan zonder ecologische voetafdruk. Het toont aan hoeveel er al is dat we kunnen gebruiken, zonder dat we tegen financiële en ecologische kosten iets nieuws hoeven te produceren.


Petra Trobeck en Lina Fogelberg (Morphosis) benaderden Kossmanndejong met het idee voor een tentoonstelling over groei. Collectie of inhoud was er niet. Wel hadden ze een ruimte tot hun beschikking in het Malmö Museum, een kritische houding ten opzichte van groei als lineair concept en een drang om daar verandering in te brengen. Wij namen het voorstel met beide handen aan. Samen zijn we gaan onderzoeken hoe we dit abstracte concept konden vertalen naar een ruimtelijke beleving en hoe we de locatie van het museum de tentoonstelling kunnen laten beïnvloeden. Zo betrokken we mensen uit de buurt bij het onderzoeken van vragen over groei. Growth, What is That? is een flexibel concept geworden, dat kan worden overgenomen en aangepast aan elke context, waardoor nieuwe gesprekken en inzichten ontstaan. Als ontwerpers zien we het als onze verantwoordelijkheid om ruimtes voor reflectie te creëren die bijdragen aan een gezonde en eerlijke toekomst. Met deze tentoonstelling hopen Kossmanndejong en Morphosis om veel meer mensen, gemeenschappen, bedrijven en instellingen aan te zetten tot een reflectie op wat groei kan betekenen. Laten we dit gesprek samen doen groeien en bloeien!

