Kossmanndejong
|
UW BROWSER IS VEROUDERD.

Update uw browser voor de beste gebruikerservaring, of contacteer ons voor een ouderwets analoog gesprek via +31 20 420 8890 of
info@kossmanndejong.nl

Wij adviseren de laatste versie van Google Chrome:

YOUR BROWSER IS OUTDATED

Update your browser to get the best experience, or contact us for an old-fashioned analog conversation via +31 20 420 8890 or info@kossmanndejong.nl

We recommend using the latest version of Google Chrome:

tussen echt
en onecht

Fake (f)or Real

Huis van de Europese Geschiedenis, Brussel (BE)

Welkom in het labyrint van de misleiding. Hier wordt je eigen perceptie van de werkelijkheid op de proef gesteld. In een wereld van weerspiegelende gangen word je aangespoord om alles wat je ziet, leest en aanraakt in twijfel te trekken. Niets is wat het lijkt. Je ontdekt hier dat vervalsing en namaak van alle tijden is. Niettemin is er nooit zoveel (des)informatie geweest als nu. Hoe bepaal jij zelf wat echt is en wat niet?

Locatie
Brussel (BE)
Klant
Europees Parlement
Jaar
2020
Oppervlakte
800 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, ruimtelijk ontwerp, grafisch ontwerp
Team
Tsur Reshef (lead), Herman Kossmann, Remco Swart, Roel Bolhuis, Femke Bijlsma, Selma Hofstra, Taya Reshetnik
Bouw
Bruns B.V.
Content development
Huis van de Europese Geschiedenis, Kossmanndejong
Lichtontwerp
ATA Tech
AV-productie
Shosho
Interactives
Kiss The Frog
Velen vormen van bedrog

Verdraaide versies van de geschiedenis, nepwetenschap, vervalste kunst en politieke spelletjes. Terwijl bezoekers door de doolhofstructuur van de tentoonstelling lopen komen ze zes casestudy’s tegen over vervalsing en misleiding. In chronologische volgorde worden ze meegenomen op een reis die ze inzicht geeft in de universele mechanismen achter bedrog.

Zoek het maar uit

Bezoekers moeten zelf de waarheid ontmaskeren, of juist ervoor kiezen om de illusie te bewaren. Ze zijn geen vlieg op de muur, maar een actieve beslisser. Ze reconstrueren verhalen en creëren eigen relikwieën. Of ze maken hun eigen vervalste identiteitskaart met de hulp van een meester-vervalser uit de Tweede Wereldoorlog.

Om bestwil

We hebben wanden gemaakt van spiegels en een labyrintische structuur. Samen desoriënteren ze en en creëeren ze illusies. Dit spel tussen echt en onecht geeft een gevoel van mysterie. Ook in het dagelijkse leven ben je de architect van je eigen waarheid – kies je ervoor om verhalen te geloven omdat ze vertrouwd zijn of ben je bereid om dieper te graven? Of laat je je verleiden door een andere werkelijkheid?

Fake’s debunken

Bij interactief scherm aan het eind van de tentoonstelling kun je zelf oordelen. Je creëert je persoonlijke filterbubbel en ervaart zo zelf hoe nepnieuws werkt. Dit algoritme-gestuurde spel is het sluitstuk van de tentoonstelling. Zo wordt je nog even bewust gemaakt van hoe beperkt je controle is op de informatie die je tot je krijgt – voor je je telefoon weer uit je zak pakt en terug in je bubbel zakt.