Kossmanndejong
|
UW BROWSER IS VEROUDERD.

Update uw browser voor de beste gebruikerservaring, of contacteer ons voor een ouderwets analoog gesprek via +31 20 420 8890 of
info@kossmanndejong.nl

Wij adviseren de laatste versie van Google Chrome:

YOUR BROWSER IS OUTDATED

Update your browser to get the best experience, or contact us for an old-fashioned analog conversation via +31 20 420 8890 or info@kossmanndejong.nl

We recommend using the latest version of Google Chrome:

Heilige Puzzel

De Dode Zeerollen

Drents Museum, Assen (NL)

De ontdekking van de Dode Zeerollen was een van de meest revolutionaire vondsten van de twintigste eeuw. Op deze tentoonstelling worden in totaal zestien rollen gepresenteerd. Deze rollen zijn van groot belang voor onze kennis over het vroege jodendom en christendom, en het begrip van de ontwikkeling van een canon heilige teksten. Een aantal fragmenten is nog niet eerder aan het publiek getoond. Naast de manuscripten zijn er ruim 400 bijzondere objecten te zien uit het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jeruzalem en de grotten van Qumran, die de geschriften plaatsen in de culturele en historische context van de Grieks-Romeinse tijd.

Locatie
Assen (NL)
Klant
Drents Museum
Jaar
2013
Oppervlakte
890 m2
Status
Tijdelijk
Rol
Concept, Ruimtelijk ontwerp, Grafisch ontwerp
Team
Michel de Vaan (lead), Herman Kossmann, Sietske Sips, Andreas Tscholl, Martin Saemmer, Pauline Fer
Bouw en realisatie
Iris vormgeving BV, Facilitaire dienst Drents Museum, JPS2, Artcare
Lichtontwerp
Frank Hulsebosch, Lichtpunt
Geluid en soundscape
dB Audiovisueel, LPMA Recordings
Film
Tungstenpro
Printwerk
Rijnja repro, Exposize, Multicopy
Tijdsbeeld

De tentoonstelling introduceert de bezoeker in de tijd waarin de manuscripten tot stand zijn gekomen en verzameld. Thematische vitrines verbeelden belangrijke aspecten van het dagelijks leven, bijvoorbeeld het belang van reinheid en water, maar ook de schrijf- en grafcultuur. De opstand van de Joden tegen de Romeinen in 66 na Chr. en de daaropvolgende oorlog en verwoesting van de tempel in 70 na Chr. leidt tot de vlucht van het Joodse volk. Alledaagse bezittingen, rollen met geschriften, maar ook een wade waarin een overleden kind gewikkeld is, vormen het dramatische bewijs van deze vlucht.

Vondst

In het paviljoen ‘De Ontdekking van de Dode Zeerollen’ vertelt een film samen met een aantal objecten het bijzondere verhaal rondom de ontdekking van De Dode Zeerollen tussen 1947 en 1956 in elf grotten nabij Qumran, en de reis die de manuscripten nadien hebben afgelegd. In het centrale plein in de tentoonstelling wordt je ondergedompeld in een abstracte woestijn. Een sterke lichtbron veroorzaakt lange schaduwen van de aanwezige bezoekers en een mysterieuze ‘soundscape’ versterkt het gevoel je in de woestijn te wanen. Op schermen zijn filmfragmenten te zien en te beluisteren van interviews met wetenschappers.

Interpretatie

Het centrale plein geeft toegang tot drie paviljoens, waaronder de ruimte waarin 8 fragmenten van de Dode Zeerollen zijn tentoongesteld. Hier kom je te weten hoe een fragment geïnterpreteerd moet worden en krijg je een vertaling van de teksten. ‘Het Onderzoekslab’ ontleedt de Dode Zeerollen als archeologisch artefact. Hier wordt je uitgedaagd meer te ontdekken over de betekenis van de tekst, de vorm (het materiaal, type schrift) en de conservering. Het paviljoen ‘De Drie Abrahamitische Religies’ toont als collectiestukken een oude Bijbel, Koran en Thora.

De tentoonstelling is samengesteld in nauwe samenwerking met gastconservator Prof. Dr. Mladen Popović van het Qumran Instituut, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen en curator mw. Adi Ziv van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem. De expositie reist aansluitend door naar het Schlossmuseum in Linz (Oostenrijk).

Awards

International Design Awards 2013

Interior Design, winnaar