De vraag aan ons was deze palen nu eens niet alleen als mooie kunstwerken te zien maar het bijbehorende ritueel en feest tot leven te wekken.
Op een verhoogd podium in het midden van de ruimte zijn de Bisjpalen als een bos geplant. Daaromheen een metershoog doek waar we filmfragmenten van het bisjfeest konden projecteren. Deze filmfragmenten, de authentieke geluidsopnames en het lichtspel van kleur en schaduw, dag en nacht, brengen de bisjpalen tot leven en trekken je het bisjfeest in. Van buitenstaander wordt je deelnemer en ervaar je de intensiteit van dit magische ritueel.
Ritueel bos
Tropenmuseum, Amsterdam (NL)
In de Lichthal van het Tropenmuseum hebben we een ruimtelijk- installatie gemaakt van 58 bisjpalen. Deze metershoge prachtig bewerkte houten sculpturen, zijn gedenktekens voor de doden en spelen een belangrijke rol bij het bisjfeest, het feest van het Asmat-volk in Papoea Nieuw Guinea. De meeste palken lagen al meer dan vijftig jaar in verschillende depots in Nederland en zijn voor deze tentoonstelling voor één keer allemaal bij elkaar gebracht.



Ook hebben we zes bijzondere filmproducties laten maken, die aan de buitenzijde, in de zijkant van het podium te zien zijn. Verschillende personen geven hier vanuit verschillende perspectieven hun betekenis en visie op het ritueel. Zo is de museumconservator aan het woord over het museaal verzamelperspectief en zijn er filmers naar het Asmat-gebied afgereisd om Papoea’s over de rituelen van het bisj-feest te interviewen.
D&AD Awards London 2008
Environmental Design/Exhibtions, winnaar
International Design Excellence Awards
Environments, winnaar
Designpreis Deutschland 2011
Genomineerd