Expo A16 is een werk- en ontmoetingsplek voor de makers, omwonenden én geïnteresseerden. Enerzijds krijg je hier krijg je een kijkje achter de schermen en ontdek je voor welke enorme uitdagingen je staat bij het ontwikkelen, inpassen en aanleggen van zo’n state of the art, energie neutrale weg. Anderzijds ontmoet de mensen die op een of andere manier met de snelweg te maken hebben, van plannenmakers en bouwers tot bewoners en natuurbeheerders. In deze spannende “how do they do it” krijg je de antwoorden direct van deze mensen zelf.
On view
Nieuwe
Snelweg
Expo A16, Bergschenhoek (NL)
Hoe bouw je een snelweg in een druk bevolkt gebied waar bovendien ook nog eens een natuurgebied doorheen loopt? Hoe bouw je viaducten, bruggen en tunnels van honderdduizenden kilo’s in slappe veengrond, zonder dat de boel verzakt? En wie zijn er allemaal betrokken bij de aanleg van een snelweg? Je ontdekt het in Expo A16, het experience center dat we turnkey ontwierpen en produceerden. Hier kun je tijdens de aanleg van de nieuwe A16 Rotterdam de bouwactiviteiten op de voet kunt volgen.
Midden in de ruimte staat een enorme schaalkaart van het werkgebied. Vanaf de rondgang op de eerste verdieping kijk je naar beneden en krijg je een introductieshow. Die legt uit waarom de nieuwe weg en tunnel er moesten komen, en waarom nu. Een geprojecteerde animatie neemt je mee door de tijd. Grote historische ontwikkelingen in het gebied worden topografisch ingevuld op de kaart. Zo zie je hoe mensen, van jager-verzamelaars tot vandaag, hun omgeving steeds hebben aangepast aan de behoeften van hun tijd.


Weer beneden kun je op de kaart mensen ‘ontmoeten’ die betrokken zijn bij het project. Met een speciaal daarvoor ontworpen interactief karretje maken de bezoekers een thematische ontdekkingsreis door het gebied. Vier keuzeroutes geven steeds een ander perspectief. Er is een natuur route, een mobiliteit route, een route over inpassing en een met focus op techniek. Op elke bestemming zij filmpjes te bekijken waarin bouwers, ingenieurs, boswachters, beleidmakers en omwonenden over bijzonderheden van die plek vertellen. 360 graden filmpjes geven een indruk van hoe het er straks uit gaat zien. Rondom de kaart zoomen we in op tien complexe uitdagingen en de innovaties en oplossingen die erbij horen. We leggen het uit met objecten, animaties en infographics.
Alle materialen vinden in de tentoonstelling een nieuwe bestemming of kunnen later weer worden hergebruikt voor hun oorspronkelijke doel. Het hele concept dat we ontwikkelden is overigens gebaseerd op circulariteit. Dat begint al bij het paviljoen zelf; een modulaire herbruikbare constructie die voor deze gelegenheid, zowel binnen als buiten, is ingevuld als stalenkaart van wegenbouwmaterialen. Borden, banden, asfalt, steigers, verkeerslichten… Hiermee is het gebouw zo veel meer dan een dak boven je hoofd. Het vertelt zelf ook een verhaal met allerlei facts and figures.